gm-cloud-design-palafrugell.palamos-8-consejos-para-comprar-seguro-en-black-friday-y-no-morir-en-el-intento

8 consells per a comprar segur en Black Friday i no morir en l’intent

Hi ha molta llegenda sobre els descomptes per Black Friday o campanyes molt puntuals com el típic “dia sense IVA”, molt famós a Mediamarkt, que dies abans inflen els preus dels seus productes perquè, una vegada en ple Black Friday, se li apliqui un % de descompte i el client acabi pagant el mateix o fins i tot, en alguns casos, més del que realment val simplement per veure el cartell d’OFERTA associat amb aquesta compra compulsiva d’aprofitar totes les rebaixes.

Hi ha moltes recerques que corroboren aquesta manera de treballar d’algunes empreses i algunes associacions com l’OCU analitza amb un mes d’antelació molts productes per a contrastar-los amb els preus de Black Friday i així demostrar que els descomptes no són tan alts.

Avui dia tenim moltes facilitats tecnològiques per a evitar que això ens passi, com analitzar diferents botigues online asseguts còmodament en la butaca de casa i així poder comparar els preus per a triar la millor oferta. Pot semblar temptador però cal tenir molta cura perquè en internet, a diferència de les botigues físiques, podem patir alguna estafa amb major facilitat i d’aquí els següents consells, per a una compra feliç i segura :)

El dispositiu

Quan usis un dispositiu per a realitzar la teva compra online, comprova que no estigui infectat per un virus que sigui capaç de robar dades per a un posterior ús fraudulent, així que instal·la antivirus i instal·la actualitzacions de seguretat per a minimitzar els riscos.

Des d’on et connectes?

La connexió també és important, mai usis una WIFI oberta per a fer les teves compres online perquè no disposa de sistema de seguretat i les teves dades poden ser interceptats amb major facilitat. El millor és usar una VPN perquè es protegeixin les teves dades encara i usar una WIFI no segura. De totes maneres, el millor és que usis la teva pròpia xarxa de dades 4G… amb un simple gest desactivant la WIFI per a realitzar la teva compra serà suficient i evitaràs ensurts.

El cadenat o https

El primer filtre que ha de passar una botiga online perquè decideixis comprar en ella és que sigui segura i la forma més fàcil de comprovar-ho és navegar per webs que tinguin un protocol de seguretat https instal·lat o el cadenat verd. Si no ho té, no ho dubtis, tanca la pàgina i oblida’t de comprar en aquesta botiga online i evitaràs donar les teves dades bancàries de manera insegura.

Et demanen moltes dades? Sospita!

Per a realitzar una compra online no es necessiten més dades que l’usuari, adreça de facturació/enviament i, posteriorment, les dades bancàries en la passarel·la de pagament. No haurien de demanar-te molts més i, segons el nou GDPR, tu ets el que marca el límit d’ús de les teves dades.

La meva contrasenya és 123456

Error! No usis contrasenyes evidents o molt senzilles, el millor és usar alguna pàgina que genera aleatòriament contrasenyes o dóna un parell de cops al teclat i la contrasenya que hagis escrit serà la bona. També és important no reutilitzar la contrasenya en diferents serveis perquè, si t’intercepten la contrasenya en una botiga online, tindran accés a tots els teus comptes en la resta de serveis.

Mètodes de pagament

Cal fixar-se sempre que el pagament s’està realitzant mitjançant una passarel·la de pagament segura perquè ningú accedeixi a les teves dades, ni la pròpia botiga. Ha de ser un pas intermedi on la botiga informa mitjançant la passarel·la de pagaments que tu vols fer un pagament per la comanda que has fet i la passarel·la li ha de retornar un OK, PAGAMENT ACCEPTAT. Si veus una passarel·la que no sembla molt fiable, amb gràfics estranys i textos amb faltes gramaticals i/o ortogràfiques, no ho dubtis i cancel·la la teva comanda sense afegir les teves dades.

El saldo del banc

Si ets un assidu comprador online, l’ideal seria que veiessis com a mínim una vegada al dia el teu compte bancari per a veure si hi ha hagut moviments sospitosos i actuar al més aviat possible per a evitar càrrecs no autoritzats fraudulents.

Comparar preu

Pot semblar una ximpleria però aquests dies de grans ofertes per la gran campanya de Black Friday pots anticipar-te a una estafa o engany analitzant i comparant preus. Pots usar eines com “camelcamelcamel” que es dediquen a rastrejar l’evolució dels preus de molts productes per a indicar-te quan és el millor moment per a comprar-lo o valer-te del sentit comú… si un producte, suposem una càmera de fotos, costa normalment 599€ i trobes una oferta per 150€, hauries de sospitar perquè no és normal TANTA rebaixa. Podria tractar-se d’una càmera de segona mà o recondicionada, alguna devolució d’algun client o que havia estat defectuosa i l’han arreglat per a tornar a vendre-la.