Bé, fa ja molts anys que el SEO està en boca de tots o de gairebé tots els que tenen una pàgina web i, encara que a vegades no s’usa el terme correctament, més o menys tots tenen una lleugera idea del que significa. Entrem en profunditat?
Aquesta paraulota: SEO
La definició exacta, la de diccionari, defineix el SEO, amb les seves sigles Search Engine Optimization o Optimització de Motors de Cerca, com una bateria d’accions i estratègies molt concretes que apunten totes elles a millorar la posició o el rank i, per tant, la visibilitat d’una pàgina web en els resultats orgànics o naturals que mostren els cercadors. Hem escrit “cercadors” sí, no hem escrit Google… perquè si bé és cert que la majoria d’usuaris utilitzen el cercador rei per excel·lència, encara queda una minoria que utilitza uns altres com Bing o Yahoo! entre altres i no es poden menysprear a l’hora d’elaborar una estratègia de posicionament.
Llavors, deixant de banda els resultats de pagament fruit de Google Adwords, s’intenta que la resposta que donen els algorismes dels cercadors amb el llistat ordenat de resultats orgànics ens beneficiï en el projecte que estem intentant potenciar en SEO.
Millor? O continua sonant a xinès? Seguim a veure si aclarim una mica més el tema…;)
Val, ok! I com funciona?
Un algorisme no deixa de ser una sèrie de codis que, una vegada executats, fan “alguna cosa” que, en el cas dels cercadors s’encarreguen de donar un llistat ordenat el més fidel possible al final de cerca que ha donat el client. Aquesta és la finalitat principal dels cercadors com Google.
Llavors, haurem d’optimitzar el lloc web per a intentar (he dit intentar, important!) arribar a la primera pàgina en les paraules clau que més ens interessin. Així que el primer pas, el que fem nosaltres quan oferim aquest servei, és realitzar una auditoria SEO en la pàgina web en qüestió per a identificar una espècie de DAFO on poder avaluar coses clarament a millorar i veure què estan usant competidors per a, com a mínim, igualar-los.
Entenc, vull sortir primer ja!
El primer consell és tocar de peus a terra. Amb això el que volem donar a entendre és que aparèixer en primeres posicions en els resultats de cerca no és tan fàcil, si així ho fos, tothom estaria fent el mateix i, al cap i a la fi, no serviria de res un cercador, oi?
Imaginem que som una empresa que es dedica a vendre productes per a restaurants com mobiliari, vaixelles, etc. situada a Palafrugell, Girona. Si executem una bateria d’accions SEO per millorar un nou web que s’ha creat, el que no podem pretendre és sortir primers fins i tot per davant d’alguna competència que potser porta 10 anys amb pàgina web feta i també executant estratègies SEO per estar al capdavant. S’ha de ser coherent i saber que no guanyarem en una carrera a Usain Bolt per molt que vulguem. Hem d’utilitzar molt bé les nostres eines i, sense oblidar-nos de la nostra competència, no obsessionar-nos.
La gràcia és esforçar-se aplicant les tècniques adequades i deixar que les accions tècniques i les accions de contingut donin el seu fruit amb el temps, perquè el SEO es considera clau per a posicionar un projecte web en l’ecosistema digital però és un procés lent, a llarg termini. Cal fer-ho al més aviat possible per a recollir els seus fruits en un futur mitjà.
En la següent entrada explicarem quines mesures apliquem per a millorar el SEO en un projecte web per a incrementar les possibilitats de guanyar puntuació i pujar llocs en el rànquing dels cercadors com Google.