gm-cloud-design-blog-black-friday-cyber-monday-comercio-electronico

L’origen del Black Friday i Cyber Monday

Són ja diversos anys escoltant al voltant del novembre el famós concepte de Black Friday i, cada vegada més, forma part d’una tradició més al nostre país. No fa tants, encara que també implantat ja de forma oficial, ens trobem amb el Cyber Monday, amb un concepte idèntic al de Black Friday.

Què és el Black Friday?

La seva traducció literal és “Divendres Negre” i és una tradició completament americana on el titular seria: Ofertes i descomptes en els comerços. Amb el temps s’ha anat modelant però la idea és que, el 4t divendres de novembre i coincidint amb l’inici de compres nadalenques, els comerços ofereixin ofertes i descomptes atractius per preparar els regals de Nadal.

I el seu origen?

Existeixen diverses teories de com va anar l’inici original del Black Friday:

  • Crisi econòmica: El 24/09/1869 el mercat borsari va entrar en fallida i, aquest divendres, se li va acabar denominant “divendres negre”.
  • Nombres vermells: Molts petits comerços amb prou feines arribaven a final d’any amb nombres positius, gairebé sempre era amb pèrdues i “en nombres vermells” fins al dia d’Acció de Gràcies, que era el tret de sortida a les compres nadalenques i, per tant, l’inici dels beneficis per a aquests petits comerciants i, alhora, el moment en el qual aquests “nombres vermells” es transformaven en “nombres negres”.
  • Tràfic: El 19/11/75 va ser quan el diari New York Times va usar per primera vegada el concepte “negre” per fer referència al caos i trànsit de la ciutat de Nova York pels descomptes del dia posterior a Acció de Gràcies.

Què és el Cyber Monday?

La finalitat al cap i a la fi és la mateixa, una jornada amb múltiples descomptes avançant-nos a la campanya nadalenca però es va pensar per a compres online en comerços electrònics.

I el seu origen?

És molt més recent que el Black Friday, es va iniciar en 2005 i coincideix amb el dilluns posterior a Acció de Gràcies. Com el comerç electrònic no estava tan consolidat com ho està avui dia, es va pensar a fomentar les compres per internet amb una jornada pensada a aquest efecte.

El terme ho va encunyar la comunitat shop.org a Estats Units i, com la idea va quallar ràpidament, ha quedat com a data clau en la majoria de comerços electrònics.

Així que, ara que tant Black Friday com Cyber Monday estan a prop al calendari, aneu fent la vostra llista de compres per estalviar-vos un grapat d’euros avançant-vos a les compres de Nadal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *