gm-cloud-design-palafrugell-que-es-el-posicionamiento-web-sea

Què és el posicionament web SEA?

Per definició, SEA (Search Engine Advertising) és sinònim a publicitat en els diferents cercadors en el mercat, tot i que com tots ja sabem, Google és el principal al nostre país. Llavors, SEA conté tot el que a creació i optimització de campanyes de màrqueting amb els seus anuncis es refereix, sempre que apareguin en els motors de cerca.

Són els típics enllaços que solen aparèixer o bé damunt o sota els resultats naturals orgànics o, com passava antigament en Google, en la famosa L (ela) inversa: Anuncis en la part superior i en la dreta en vertical.

“Però això no és el que coneixem com a anuncis de Google Adwords?”

Efectivament, Google s’ha encarregat que pràcticament tothom conegui la seva eina de creació de campanyes publicitàries en les seves xarxes de Google i socis de Google.

SEA o SEM, no m’aclareixo…

Existeix molta controvèrsia entre un terme i un altre i és que, a vegades, es tendeix a confondre tots dos termes o fins i tot per facilitat de comprensió cap a la persona que tens davant, els professionals podem arribar a usar-les erròniament aposta per a facilitar l’explicació.

Realment NO són el mateix… SEM vindria a ser el conjunt que engloba a totes les tècniques en paral·lel i cadascuna d’elles van per lliure amb els seus avantatges i inconvenients.

Diagrama de Venn per mostrar la comparativa entre el posicionament web SEO, SEM, SMO i SEA

Ah val! I com funciona?

Generalment funciona com si d’una subhasta es tractés amb un sistema d’adjudicacions que la pròpia plataforma controla però no hi ha cap sala amb cadires, cartellets ni gestos que indiquin qui dóna més ni un senyor amb martell adjudicant les vendes… tot és online i de forma instantània, per descomptat.

L’adjudicació se sol mesurar en el cost per clic (CPC) i, com ocorre en les subhastes reals, com més gran és l’oferta, més probabilitat tens de guanyar o el que en SEA es tradueix com a més probabilitats que l’anunci que has creat aparegui en una posició o una altra de les destinades a anuncis si coincideix la paraula clau de l’anunci amb el terme de cerca de l’usuari.

Avantatges d’usar SEA

  • Garantia de visibilitat: No tens garantia de resultats assegurada, però el que sí que s’aconsegueix és tenir visibilitat en la paraula clau triada.
  • Conversió: Pots aconseguir molt bons ràtios de conversió si dónes amb la clau en l’anunci i la pots pivotar gairebé a l’instant.
  • Immediatesa: Des del minut zero, si pagues, surts (sempre que es destini un pressupost decent, clar).
  • ROI: El famós retorn d’inversió està perfectament tabulat amb el que és fàcil mesurar-lo.
  • Socis de Google: El ventall s’obre molt més allà de Google. Els socis de cerca de Google permeten que els anuncis surtin en altres pàgines web, fòrums, Youtube, etc. en format anuncio de text, imatges o vídeos.

Desavantatges d’usar SEA

  • Garantia de visibilitat: També es transforma en un desavantatge perquè quan deixes de pagar els anuncis o pares la campanya, automàticament desapareixes per complet, amb el que no es tracta d’una inversió pura i dura sinó més aviat d’una despesa publicitària durant un període de temps que té una inversió X.
  • Dura competició: Com existeix una gran dependència de la xarxa publicitària, se sol invertir permanentment i això fa que la competència entre tots els anunciants sigui molt dura per a al cap i a la fi un espai molt menys que el disponible en SEO.

Gràfic de diferència entre edat i sexe.

Però quant costarà aplicar SEA?

Estàs obligat a destinar cert pressupost, generalment mesurat en €/dia i els costos els gestiona la mateixa plataforma, ja sigui Google Adwords en modalitat cost per clic o cost (CPC) per cada mil impressions (CPM). Llavors, segons la competència per a aquesta paraula clau en la segmentació aplicada en la teva campanya de publicitat, pot costar més o menys diners.

És cert que és una explicació una mica ambigua però no hi ha unes taules on es pugui llegir fàcilment el cost… Per exemple: No serà el mateix el cost d’un anunci que pretén vendre flotadors al febrer que al juliol, perquè la quantitat de competidors i d’usuaris interessats en aquest producte variarà i molt. O un anunci de joguines a l’abril o al desembre, en plena campanya nadalenca.

Sempre es pot començar una campanya publicitària amb poc pressupost i anar ampliant-ho a poc a poc segons es vagi veient com es compleixen els objectius i com evoluciona la competència. Així que es pot iniciar una campanya amb 1€/dia i fàcilment en un parell de mesos t’adonis que respon bé a l’esperat i acabis destinant 10€/dia.

I això qui ho gestiona? Jo mateix? Un professional?

Com tot en la vida, o gairebé tot, pots gestionar-ho tu perquè Google Adwords és una eina relativament senzilla d’utilitzar i ja s’han encarregat de fer una interfície d’usuari amigable per a poder arribar a muntar una campanya de màrqueting online ràpidament.

Llavors, perquè contractar a un professional? Realment, amb el temps t’acabaràs donant compte que necessites a un professional del sector perquè et gestioni les campanyes publicitàries, ja siguin de Google Adwords o de qualsevol altre cercador. El motiu és tan senzill que amb un exemple el veuràs clar: Segurament buscant per internet pots trobar com fer una recepta que vas provar en un restaurant meravellós o com arreglar una avaria en un cotxe però… veritat que ni la recepta et quedarà igual de bé ni la reparació la faràs de forma tan fiable com un mecànic experimentat? Bé, tret que siguis un dels germans Roca o el mecànic de Fernando Alonso, és clar!

El que volem que entenguis és que lògicament podràs muntar la teva pròpia campanya publicitària però ni tindrà el mateix retorn que si te la gestionés un professional ni estarà igualment optimitzada. Per norma general, el que un professional de la publicitat busca per als seus clients és: >>> MAXIMITZAR ROI sempre <<< LA INVERSIÓ.

D’aquesta forma, amb un menor cost d’inversió, aconseguir més resultats perquè, a la llarga, una major inversió signifiqui un major retorn d’aquesta. Si no es disposa del professional adequat, a la llarga aconseguiràs el contrari… incrementar la inversió per a incrementar el retorn d’aquesta.